Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp
Share on print
Share on email

Διάλογος μουγγών

Με αφορμή τις επιθέσεις της συντηρητικής “Figaro” στη Μαρίν Λεπέν, μια διαπίστωση του Renaud Lambert που αντικατοπτρίζεται και στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία: οι επιλογές είναι δύο, η ευρωφοβική ακροδεξιά και το διεθνιστικό κεφάλαιο. Οι υπόλοιποι απλώς δεν έχουν φωνή. «Στρατηγική του φόβου»; Στην έκδοση της 9ης Μαρτίου 2017 η «Figaro» ειρωνεύεται τον πολιτικό λόγο της Μαρίν Λεπέν σχετικά με την Ευρώπη: όχι, οι οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου από το ευρώ δεν είναι παρά ένας εφιάλτης, διατυπωμένος από Κασσάνδρες που στερούνται αξιοπιστίας. Στην επίθεση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου –«Αναρωτηθείτε: από ποια θέση μιλούν αυτοί που μας δαιμονοποιούν, αυτοί οι οικονομολόγοι (…), για ποιους εργάζονται; (…) Με ποιες τράπεζες έχουν συμβόλαια;»– η εφημερίδα του μεγιστάνα Σερζ Ντασώ απαντά με μια «λεπτομερή ανασκόπηση» των επιχειρημάτων «ειδικών και οικονομολόγων» προσεκτικά επιλεγμένων: Βενσάν Ζυβίν, οικονομολόγος στη JP Morgan AM (τράπεζα), Βίλφριντ Γκάλαντ, υπεύθυνος στρατηγικής των αγορών της Neuflige OBC (τράπεζα), Ερίκ Λεφέμπρ-Πονταλί, διευθυντής διαχείρισης της Degroof Petercam France (τράπεζα), Ζυλ Μοέκ, οικονομολόγος στην Bank of Αmerica Merrill Lynch, Φιλίπ Βεστέρ, διευθυντής οικονομικών ερευνών στην Natixis AM (τράπεζα) και Νικολά Βερόν, οικονομολόγος στο Bruegel (δεξαμενή σκέψης φιλικά διακείμενη στην εργοδοσία). Αδεξιότητα; Διάλογος κωφών; Όχι: συνθετικό πνεύμα. Καθ’ ότι είναι σαν να μην υπάρχουν παρά μόνο δύο πολιτικά στρατόπεδα: από τη μια η ευρωφοβική και καχύποπτη ακροδεξιά· από την άλλη, το μεγάλο κεφάλαιο, με ευρύτητα πνεύματος και φιλικά διακείμενο προς τις Βρυξέλλες. Στις στήλες της «Figaro» όλοι οι υπόλοιποι είναι προσκεκλημένοι σε ένα διάλογο μουγγών.   [caption id="attachment_2068" align="aligncenter" width="640"] “Η Γαλλία κομμάτια”: σκίτσο του Théo Haggaï για την προεκλογική Monde diplomatique (http://theo-haggai.tumblr.com/).[/caption]  ]]>

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Πρόσφατα άρθρα

Μια Κινέζα κωμικός θίγει τον ανδρικό εγωισμό

Η Κίνα, η χώρα με τους περισσότερους άντρες στον κόσμο (114 γεννήσεις αγοριών για κάθε 100 κορίτσια), δεν δίνει καμία σημασία στις φεμινιστικές διεκδικήσεις. Στα διακόσια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, το ποσοστό των γυναικών είναι μικρότερο του 5%. Ο κοινωνικός εξοστρακισμός είναι ακόμη πιο έντονος στο σύμπαν της stand-up κωμωδίας, όπως μαρτυρά η περίπτωση της κωμικού Γιανγκ Λι.

100 χρόνια ΚΚ Κίνας: Τι έχει απομείνει από τον κομμουνισμό;

Κατάπτυστοι κάποτε, οι καπιταλιστές γίνονται δεκτοί με ανοικτές αγκάλες στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Υπό την προϋπόθεση ότι θα σέβονται συγκεκριμένους όρους και ότι θα δηλώσουν υποταγή σε μια οργάνωση η οποία, πλέον, αριθμεί περισσότερα στελέχη επιχειρήσεων παρά εργάτες.

Διπλή παγίδα για το Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε στο 1999. Οι επιθέσεις στους δίδυμους πύργους και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι ακόμα μακριά. Όμως οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα σε δύο πρεσβείες τους στην Αφρική έχουν ήδη στρέψει τα μάτια -και τους πυραύλους τους- προς το Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν: Κι όμως, η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη

Οι παράλληλες εικόνες πολιτών να αγκιστρώνονται στα αμερικανικά αεροπλάνα για να εγκαταλείψουν την Καμπούλ και των Ταλιμπάν να εγκαθίστανται στο προεδρικό γραφείο θα μείνουν ως σύμβολα ενός πολέμου που ήταν αδύνατον να κερδηθεί. Το ανθρωπιστικό, οικονομικό και δημοκρατικό αποτέλεσμα δεν χωρά συζήτηση.

Ο δρόμος για την Καμπούλ

Το φιάσκο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα πρέπει να οδηγήσει τη Δύση σε επανεκτίμηση των πρακτικών της. Κάτι τέτοιο όμως δεν μοιάζει ορατό στο άμεσο μέλλον.

Ημερολόγιο

Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Social