Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp
Share on print
Share on email

Διάλογος μουγγών

Με αφορμή τις επιθέσεις της συντηρητικής “Figaro” στη Μαρίν Λεπέν, μια διαπίστωση του Renaud Lambert που αντικατοπτρίζεται και στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία: οι επιλογές είναι δύο, η ευρωφοβική ακροδεξιά και το διεθνιστικό κεφάλαιο. Οι υπόλοιποι απλώς δεν έχουν φωνή. «Στρατηγική του φόβου»; Στην έκδοση της 9ης Μαρτίου 2017 η «Figaro» ειρωνεύεται τον πολιτικό λόγο της Μαρίν Λεπέν σχετικά με την Ευρώπη: όχι, οι οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου από το ευρώ δεν είναι παρά ένας εφιάλτης, διατυπωμένος από Κασσάνδρες που στερούνται αξιοπιστίας. Στην επίθεση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου –«Αναρωτηθείτε: από ποια θέση μιλούν αυτοί που μας δαιμονοποιούν, αυτοί οι οικονομολόγοι (…), για ποιους εργάζονται; (…) Με ποιες τράπεζες έχουν συμβόλαια;»– η εφημερίδα του μεγιστάνα Σερζ Ντασώ απαντά με μια «λεπτομερή ανασκόπηση» των επιχειρημάτων «ειδικών και οικονομολόγων» προσεκτικά επιλεγμένων: Βενσάν Ζυβίν, οικονομολόγος στη JP Morgan AM (τράπεζα), Βίλφριντ Γκάλαντ, υπεύθυνος στρατηγικής των αγορών της Neuflige OBC (τράπεζα), Ερίκ Λεφέμπρ-Πονταλί, διευθυντής διαχείρισης της Degroof Petercam France (τράπεζα), Ζυλ Μοέκ, οικονομολόγος στην Bank of Αmerica Merrill Lynch, Φιλίπ Βεστέρ, διευθυντής οικονομικών ερευνών στην Natixis AM (τράπεζα) και Νικολά Βερόν, οικονομολόγος στο Bruegel (δεξαμενή σκέψης φιλικά διακείμενη στην εργοδοσία). Αδεξιότητα; Διάλογος κωφών; Όχι: συνθετικό πνεύμα. Καθ’ ότι είναι σαν να μην υπάρχουν παρά μόνο δύο πολιτικά στρατόπεδα: από τη μια η ευρωφοβική και καχύποπτη ακροδεξιά· από την άλλη, το μεγάλο κεφάλαιο, με ευρύτητα πνεύματος και φιλικά διακείμενο προς τις Βρυξέλλες. Στις στήλες της «Figaro» όλοι οι υπόλοιποι είναι προσκεκλημένοι σε ένα διάλογο μουγγών.   [caption id="attachment_2068" align="aligncenter" width="640"] “Η Γαλλία κομμάτια”: σκίτσο του Théo Haggaï για την προεκλογική Monde diplomatique (http://theo-haggai.tumblr.com/).[/caption]  ]]>

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Πρόσφατα άρθρα

Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, το «υπουργείο Αποικιών» των ΗΠΑ

Η πρόσφατη επανεκλογή του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑK) Λουίς Αλμάγρο παρατείνει το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει επικρατήσει στη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια. Από την πρώτη εκλογή του ως επικεφαλής του οργανισμού, το 2015, ο Ουρουγουανός πρώην υπουργός Εξωτερικών επιδιώκει με κάθε τρόπο να αναβιώσει την αμερικανική ηγεμονία στην περιοχή.

Η μέθοδος της Σουηδίας

Αντίθετα με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία επέλεξε μια μέθοδο μη καταναγκαστική για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Covid-19. Η κυβέρνηση έθεσε περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις επαφές αλλά δεν επέβαλε εγκλεισμό.

Το Τέξας στα όπλα ενάντια στην καραντίνα

Εγκλεισμός του πληθυσμού προκειμένου να προστατευτεί από τον ιό; Η ιδέα πόρρω απείχε από το να γίνει ομόφωνα αποδεκτή στο Τέξας, καθώς ορισμένοι είδαν σε αυτήν μια προσβολή των ατομικών ελευθεριών.

Το προσφυγικό, πρόβλημα και για τον Ερντογάν

Ενώ στις απαρχές του εμφυλίου πολέμου που αιματοκύλισε την χώρα τους οι Σύριοι πρόσφυγες έγιναν δεκτοί με ανοιχτές αγκάλες από την Τουρκία, σήμερα πλέον βρίσκονται στο στόχαστρο της Άγκυρας.

Ημερολόγιο

Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Social