Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp
Share on print
Share on email

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η Τεχεράνη, που έχει υπογράψει από το 1968 τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, έχει δεσμευτεί να μην κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Κατηγορείται, όμως, ότι, στο περιθώριο του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματός της, έχει αναπτύξει δυνατότητα παραγωγής εμπλουτισμένου, σε μεγάλο ποσοστό, ουρανίου και πλουτωνίου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι συζητήσεις αφορούν, κατ’ αρχήν, τον αριθμό των μηχανών φυγοκέντρησης που πρέπει να διατηρήσει η Τεχεράνη για να περιοριστεί ο εμπλουτισμός σε επίπεδα συμβατά μόνο με χρήση για ειρηνικούς σκοπούς. Φαίνεται ότι διαγράφεται η προοπτική συμφωνίας ώστε το ήδη εμπλουτισμένο ουράνιο να μεταφερθεί στη Ρωσία. Αφού μετατραπεί σε ράβδους καυσίμου, θα χρησιμοποιηθεί στο πυρηνικό εργοστάσιο του Μπουσέρ, το οποίο κατασκεύασε η Μόσχα. Η Τεχεράνη δέχτηκε να μειώσει τα αποθέματα εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου που διαθέτει. Οι Δυτικοί επιθυμούν να μην μπορεί πια να παραγάγει παρά εμπλουτισμένο κατά 5% ουράνιο. Το Ιράν έχει κατασκευάσει δύο εργοστάσια εμπλουτισμού. Το σημαντικότερο βρίσκεται στο Νατάνζ, ενώ το εργοστάσιο του Φορντό βρίσκεται κοντά στο Κομ, σε υπόγεια τοποθεσία, για να είναι προστατευμένο από ενδεχόμενους βομβαρδισμούς. Οι Δυτικοί ζητούν το κλείσιμο του εργοστασίου στο Φορντό, ενώ οι Ιρανοί προτείνουν να μετατραπεί σε κέντρο ιατρικής έρευνας. Στο Αράκ, το Ιράν έχει κατασκευάσει ερευνητικό αντιδραστήρα βαρέος ύδατος, αλλά θα δεχόταν να περιορίσει την παραγωγή πλουτωνίου σε λιγότερο από ένα κιλό τον χρόνο. Άλλο σημείο διαφωνίας είναι το ενισχυμένο καθεστώς επιθεωρήσεων των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Οι Δυτικοί ζητούν κυρίως να επικυρώσει το Ιράν το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), το οποίο επιτρέπει πιο ενδελεχείς επιθεωρήσεις. Το πρωτόκολλο υπογράφηκε από το Ιράν το 2003, αλλά δεν έχει επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας. Οι Δυτικοί απαιτούν το εξαιρετικό καθεστώς να διαρκέσει είκοσι χρόνια, ενώ το Ιράν δεν αποδέχεται παρά μια διάρκεια πέντε ετών. Τέλος, το Ιράν ζητά τη γρήγορη άρση όλων των οικονομικών κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί μετά την υιοθέτηση της πρώτης απόφασης των Ηνωμένων Εθνών, το 2006. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εφαρμόσει επιπρόσθετες κυρώσεις. Για την Ουάσινγκτον, η άρση ορισμένων κυρώσεων εξαρτάται από τον πρόεδρο, ενώ η άρση άλλων από το Κογκρέσο, στο οποίο κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, που είναι εχθρικοί απέναντι σε κάθε προσπάθεια συνεννόησης με την Τεχεράνη. Στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο, οι Δυτικοί προχώρησαν σε μια πρώτη άρση ορισμένων κυρώσεων, στις 20 Ιανουαρίου 2014.   Διαβάστε επίσης ΗΠΑ-ΙΡΑΝ: Οι μεγάλοι σταθμοί μιας θυελλώδους σχέσης Το σκάνδαλο Ιρανγκέιτ]]>

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Πρόσφατα άρθρα

Η μάχη του αμερικανικού αετού με τον κινεζικό δράκο στη Λατινική Αμερική

Αμερικανικά πολεμικά πλοία οργώνουν τη Σινική Θάλασσα. Πιο αθόρυβα, το Πεκίνο προωθεί τα πιόνια του σε μια περιοχή που ο Λευκός Οίκος θεωρεί «πίσω αυλή» του, τη Λατινική Αμερική. Αφού προσπάθησαν να επιστρέψουν στην αγκαλιά της Ουάσιγκτον, οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, που άρχισαν να έρχονται στην εξουσία από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, ανακαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ είναι ένας απαιτητικός, αλλά ελάχιστα γενναιόδωρος σύμμαχος.

Η Αριστερά, μια καινούργια ιδέα στα Βαλκάνια

Μετά το τέλος της Γιουγκοσλαβίας, στα Βαλκάνια η πολιτική συζήτηση περιοριζόταν σε μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε εθνικιστές και φιλελεύθερους. Πλέον όμως, αναδύεται μια αντικαπιταλιστική Αριστερά που υπερασπίζεται τα κοινά αγαθά και εναντιώνεται στις αυξανόμενες ανισότητες. Ο συνασπισμός της πράσινης Αριστεράς κέρδισε τη δημαρχία του Ζάγκρεμπ, ενώ στο Κόσοβο κυβερνάει ένα αριστερό κόμμα υπέρ της εθνικής κυριαρχίας.

Τα διαφημιστικά λόμπι εναντίον του νόμου για το κλίμα

Με τα φώτα της δημοσιότητας στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις στη Γλασκώβη και σε όσα αποφάσισε (ή όχι) το COP26 που τελείωσε προχθές, παραβλέπουμε τις μάχες που κερδίζονται ή χάνονται σε τοπικό επίπεδο. Μια τέτοια μάχη αφορά και την απαγόρευση διαφήμισης για τα ρυπογόνα προϊόντα. Στην Γαλλία τα διαφημιστικά λόμπι ενώθηκαν με τους μεγάλους ομίλους μέσων ενημέρωσης, που φοβούνται την μείωση τον εσόδων τους, ώστε να αποφύγουν μια τέτοια εξέλιξη. Και το πέτυχαν.

Κι έτσι η Ελλάδα ξανάγινε υπόδειγμα

Η Αθήνα έκανε νωρίτερα το χριστουγεννιάτικο δώρο στα στρατεύματα της: είκοσι τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες, ενώ περιμένουν ακόμα ελικόπτερα F-35 και Sikorsky, για να μην αναφέρουμε τους δρόνους, τις τορπίλες και τους πυραύλους.

Βέλγιο: Οι δυσκολίες μιας «ηθικής» συνεταιριστικής τράπεζας

Αγανακτισμένες με την συμπεριφορά που επέδειξαν οι τράπεζες τις παραμονές της κρίσης του 2008, ορισμένες βελγικές οργανώσεις δραστηριοποιήθηκαν και δημιούργησαν ένα μη κερδοσκοπικό πιστωτικό ίδρυμα –για να διαπιστώσουν όμως στη συνέχεια ότι η ηθική, από μόνη της, δεν μπορεί να μεταρρυθμίσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ημερολόγιο

Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Social