Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp
Share on print
Share on email

Η μεγάλη μας οικογένεια

Η φινλανδική έκδοση ήταν φέτος η οικοδέσποινα της ετήσιας συνάντησης των ξένων εκδόσεων της «Le Monde diplomatique». Με περισσότερες από 40 εκδόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο σε 29 γλώσσες, η επιθεώρηση κύρους έχει συστήσει ένα σημαντικό δίκτυο το οποίο συνεχώς διευρύνεται. Κάθε έκδοση είναι εντελώς διαφορετική. Υπάρχουν εκδόσεις που «φιλοξενούνται» από εφημερίδες, όπως στην «Αυγή» στην Ελλάδα και στην «il Manifesto» στην Ιταλία. Υπάρχουν εκδόσεις που κυκλοφορούν αυτόνομες στα περίπτερα «υπό την σκέπη» εκδοτικών οίκων. Υπάρχουν και άλλες που κυκλοφορούν οι ίδιες ως μηνιαίες επιθεωρήσεις, αυτόνομα, διευρυμένες με αναλύσεις για την τοπική πολιτική επικαιρότητα, όπως στην Χιλή, το Ιράν και την Πορτογαλία.   [caption id="attachment_1402" align="aligncenter" width="800"]2016_06_04_Helsinki-l Από τη συνάντηση των ξένων εκδόσεων της “Monde diplomatique” στο Ελσίνκι.[/caption]   Κάθε συνάντηση αποτελεί μια ευκαιρία για όλες τις ξένες εκδόσεις να επικοινωνήσουν με «τα κεντρικά» αλλά και μεταξύ τους. Συμμετέχουν στον προγραμματισμό των ειδικών τευχών (Manière de voir και Άτλαντες) της επόμενης σεζόν και προτείνουν θεματολογία για το κεντρικό έντυπο. Επίσης ανταλλάσουν εμπειρία, κυρίως στο πώς ξεπερνιούνται τα διάφορα εκδοτικά προβλήματα, παρουσιάζουν τα «έξτρα» (βιβλία, δραστηριότητα, άτλαντες) της κάθε έκδοσης, συζητούν συνέργειες στο Διαδίκτυο και κλείνουν πολυμερείς ή διμερείς συνεργασίες. Στον κορμό, ωστόσο, των συζητήσεων βρίσκεται η διεθνής πολιτική επικαιρότητα. Και κάθε χρόνο ο προβληματισμός βαθαίνει. Όπως το έθεσε ο διευθυντής της επιθεώρησης, Σερζ Αλιμί: «Η ριζοσπαστικοποίηση τόσο προς την αριστερά όσο και προς τη δεξιά είναι επακόλουθο της κρίσης. Χρέος μας είναι να κάνουμε την ζυγαριά να γείρει προς τα αριστερά». Συνταγές δεν υπάρχουν. Και σε κάθε χώρα η κατάσταση έχει διαφοροποιήσεις. Στην Γαλλία για παράδειγμα, δεν υπάρχει ακόμα ένα νέο (ή και παλιότερο) αριστερό σχήμα ικανό να πάρει τα ηνία από την «φιλελεύθερη αριστερά». Σε αυτό το πλαίσιο, το ενδιαφέρον όλων για την Ελλάδα είναι μεγάλο. Αλλά βέβαια, τις ημέρες αυτές, τα πρωτεία κρατά η Ισπανία με τις νέες βουλευτικές εκλογές και την ιστορική συμμαχία Ενωμένης Αριστεράς-Ποδέμος. Η επόμενη συνάντηση θα είναι το 2017 στο Παρίσι. Και μετά σειρά έχει η Ελλάδα, όπου θα γιορτάσουμε όλοι μαζί τα 20 χρόνια της Ελληνικής έκδοσης. Μεταξύ μας αλλά και με τους αναγνώστες μας. Μέχρι τότε η «Αυγή» θα έχει διευρύνει την συνεργασία της με την «Le Monde diplomatique», με τρόπους που θ’ αποκαλύψουμε σιγά σιγά στους αναγνώστες μας, για να τους κρατήσουμε σε… «αγωνιστική» εγρήγορση. Για την ώρα να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους στην Φιλανδία και να μεταφέρουμε το μήνυμα από το Ελσίνκι: «Να αντικαταστήσουμε παντού τον δεξιό με τον αριστερό ριζοσπαστισμό, την απελπισία με την ελπίδα».]]>

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Πρόσφατα άρθρα

Είναι ακόμα ωραίο να ζεις στη Σουηδία;

Έχοντας περάσει από το 5,7% στο 20,5% των ψήφων μέσα σε δώδεκα χρόνια, το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (ΣΔ) κατέχει πλέον προνομιακή θέση στο Κοινοβούλιο και στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό της Δεξιάς. Η επιθετική άνοδός του μπορεί να προκαλεί έκπληξη σε μια χώρα συνώνυμη της σοσιαλδημοκρατίας. Παραδόξως όμως, εξηγείται από την ανάμνηση μιας ελάχιστα γνωστής πτυχής του σουηδικού κράτους πρόνοιας.

Οι γυναίκες του Ιράν άναψαν το φυτίλι της κοινωνικής αγανάκτησης

Η εξέγερση που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί δεν περιορίζεται στα αιτήματα της κατάργησης της λαομίσητης Αστυνομίας Ηθών και της άρσης της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας. Και μπορεί μεν η κυβέρνηση να προσπαθεί να κατευνάσει το πλήθος εξετάζοντας τα συγκεκριμένα θέματα, τα θεμέλια του καθεστώτος, όμως, βάλλονται πανταχόθεν, ενώ διαφορετικές κατηγορίες του πληθυσμού ενώνονται στο όνομα μιας γενικευμένης αγανάκτησης.

Ηνωμένο Βασίλειο: Το παρατεταμένο «καλοκαίρι της δυσαρέσκειας»

Μποϊκοτάζ των λογαριασμών ενέργειας, απεργία των ναυτεργατών και των ταχυδρομικών υπαλλήλων, απεργία στα εργοστάσια, στους σιδηροδρόμους και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας: στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις έχουν επανέλθει και δεν σταματούν να εντείνονται, ενώ η χώρα βυθίζεται σε οικονομικοπολιτική κρίση.

Κατάρ, η σταγόνα που ξεχείλισε το Κύπελλο

Οι ευρείες επικρίσεις για τη διοργάνωση του Μουντιάλ στο Κατάρ προέκυψαν τώρα τελευταία, για την «τιμή των όπλων»: οι θάνατοι ξένων εργατών, η καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και η περιφρόνηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καταγγέλλονταν επί πολλά χρόνια χωρίς ανταπόκριση. Επιπλέον, τα ίδια συμβαίνουν σε όλες τις μοναρχίες του Κόλπου –όσο όμως κρατούν οι επικερδείς συνεργασίες με τη Δύση, τίποτα δεν ακούγεται…

Οι νονοί του παγκόσμιου ποδοσφαίρου: Έρευνα για τη FIFA

Όσα αποκαλύφθηκαν για τη διαφθορά στη FIFA τα τελευταία χρόνια ξεδίπλωσαν έναν αυταρχικό και διεφθαρμένο οργανισμό. Όσο όμως κι αν κάποιοι δείχνουν να πέφτουν από τα σύννεφα, τα σημάδια ήταν εκεί από πολύ νωρίς. Επιστροφή μέσα από το αρχείο μας στο 2010 και το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής όταν τα σκάνδαλα έχουν ήδη αρχίσει να συσσωρεύονται.

Ημερολόγιο

Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Social