Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp
Share on print
Share on email

Ουκρανία: Στη σκιά των ολιγαρχών

Οι αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ουκρανίας είναι διαρκείς, με την κυβέρνηση του Πέτρο Ποροσένκο να διατηρείται τελικά στην εξουσία. Το φάντασμα της διαφθοράς όμως δεν παύει να πλανιέται πάνω από τη χώρα.

Η αγαπημένη των δυτικών πρωτευουσών για τη θέση του πρωθυπουργού, η υπουργός Οικονομικών Ναταλία Γιαρέσκο, δεν πήρε καν την παλιά της θέση. Παρ’ ότι αυτή η παλιά Αμερικανίδα διπλωμάτισσα, πολιτογραφημένη Ουκρανή, έχει την εμπιστοσύνη του ΔΝΤ, δεν έχει επαρκή ερείσματα στο Κοινοβούλιο. Οι Ουκρανοί βουλευτές προτίμησαν για τη θέση τον Βολόντιμιρ Χρόισμαν, πρόεδρο της Ράντα και πρόσωπο κοντινό στον Ποροσένκο.

Για το Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ήταν το χειρότερο σενάριο. Το κόμμα του απερχόμενου Πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ –το Λαϊκό Μέτωπο, η δεύτερη δύναμη στη Ράντα μετά το Μπλοκ του Πέτρο Ποροσένκο– συγκέντρωνε σχεδόν μηδενική πρόθεση ψήφου. Η σταθερότητα είναι «προϋπόθεση για να παρακολουθούνται οι μεταρρυθμίσεις», δήλωνε στις 22 Φεβρουαρίου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν ήθελαν να αλλάξουν συνομιλητές, καθώς διαπραγματεύονται για μήνες την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ και την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Κιέβου και των αποσχιστικών δημοκρατιών του Ντονμπάς.

Τον Φεβρουάριο, η προτίμηση των Δυτικών έγερνε προς τον σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς: «Η Ουκρανία χρειάζεται συνεχείς προσπάθειες από μια ομάδα επαγγελματιών που βάζουν τα συμφέροντα του λαού της Ουκρανίας πάνω από τα δικά τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μέλλον σταθερότητας και ευημερίας», δήλωσαν εννέα πρέσβεις στηρίζοντας τον παραιτηθέντα υπουργό Αϊβάρας Αμπρομαβίτσιους. Πριν τους βροντήξει την πόρτα, αυτός ο λιθουανικής καταγωγής πρώην συνεργάτης ενός σουηδικού ταμείου επενδύσεων, κατηγόρησε έναν βουλευτή ότι επωφελείται από την εγγύτητά του με τον πρόεδρο για να επιβάλει πρόσωπα αμφίβολης προέλευσης στην ομάδα του.

Η αποχώρηση του υπουργού Οικονομίας άσκησε πίεση στον Γιατσένιουκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για τη διαιώνιση του διεφθαρμένου συστήματος, που είχε απορριφθεί το 2014. Στα μέσα Φεβρουαρίου, μόλις και μετά βίας κατάφερε να αποφύγει την πρόταση μομφής, χάρη στις ψήφους πενήντα βουλευτών που ελέγχονται από σημαίνοντες ολιγάρχες. Προκειμένου να καταγγείλουν αυτές τις αδιαφανείς δράσεις, δύο μικρά κόμματα εγκατέλειψαν τον κυβερνητικό συνασπισμό, οδηγώντας τον πρωθυπουργό σε παραίτηση στις 10 Απριλίου. Η απαξίωση της ηγετικής ομάδας έγινε εντονότερη όταν το όνομα του προέδρου, ενός μεγιστάνα της ζαχαροπλαστικής με περιουσία 640 εκατομμυρίων ευρώ, εμφανίστηκε στις λίστες των «Panama Papers». Όχι απλώς ο Ποροσένκο δεν έχει πουλήσει την επιχείρησή του, όπως είχε δεσμευθεί, αλλά εμφανίζεται και ως μέτοχος μιας υπεράκτιας εταιρείας στον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Αν και ακόμη αναμένεται το όνομα του νέου υπουργού Υγείας, ο ανασχηματισμός είναι τελικά μικρής κλίμακας: οι βασικοί υπουργοί (Εσωτερικών, Άμυνας, Εξωτερικών) παραμένουν στη θέση τους και η ισορροπία μεταξύ των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού διατηρήθηκε. Η κυβέρνηση στηρίχθηκε στις ψήφους του κόμματος της Αναγέννησης, που ελέγχεται από τον ολιγάρχη Ιχώρ Κολομόισκι. Οι ξένοι εταίροι φαίνεται, τουλάχιστον προσωρινά, να είναι ικανοποιημένοι με την ουκρανική πολιτική συνταγή. Παρ’ όλο που έχει ανασταλεί από τον Οκτώβριο η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (15.700.000.000 ευρώ) που χορηγήθηκε τον Μάρτιο του 2015 από το ΔΝΤ, η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την εκτίμηση που θα δείξουν οι Δυτικοί στη νέα κυβέρνηση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Πρόσφατα άρθρα

Η μάχη του αμερικανικού αετού με τον κινεζικό δράκο στη Λατινική Αμερική

Αμερικανικά πολεμικά πλοία οργώνουν τη Σινική Θάλασσα. Πιο αθόρυβα, το Πεκίνο προωθεί τα πιόνια του σε μια περιοχή που ο Λευκός Οίκος θεωρεί «πίσω αυλή» του, τη Λατινική Αμερική. Αφού προσπάθησαν να επιστρέψουν στην αγκαλιά της Ουάσιγκτον, οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, που άρχισαν να έρχονται στην εξουσία από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, ανακαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ είναι ένας απαιτητικός, αλλά ελάχιστα γενναιόδωρος σύμμαχος.

Η Αριστερά, μια καινούργια ιδέα στα Βαλκάνια

Μετά το τέλος της Γιουγκοσλαβίας, στα Βαλκάνια η πολιτική συζήτηση περιοριζόταν σε μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε εθνικιστές και φιλελεύθερους. Πλέον όμως, αναδύεται μια αντικαπιταλιστική Αριστερά που υπερασπίζεται τα κοινά αγαθά και εναντιώνεται στις αυξανόμενες ανισότητες. Ο συνασπισμός της πράσινης Αριστεράς κέρδισε τη δημαρχία του Ζάγκρεμπ, ενώ στο Κόσοβο κυβερνάει ένα αριστερό κόμμα υπέρ της εθνικής κυριαρχίας.

Τα διαφημιστικά λόμπι εναντίον του νόμου για το κλίμα

Με τα φώτα της δημοσιότητας στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις στη Γλασκώβη και σε όσα αποφάσισε (ή όχι) το COP26 που τελείωσε προχθές, παραβλέπουμε τις μάχες που κερδίζονται ή χάνονται σε τοπικό επίπεδο. Μια τέτοια μάχη αφορά και την απαγόρευση διαφήμισης για τα ρυπογόνα προϊόντα. Στην Γαλλία τα διαφημιστικά λόμπι ενώθηκαν με τους μεγάλους ομίλους μέσων ενημέρωσης, που φοβούνται την μείωση τον εσόδων τους, ώστε να αποφύγουν μια τέτοια εξέλιξη. Και το πέτυχαν.

Κι έτσι η Ελλάδα ξανάγινε υπόδειγμα

Η Αθήνα έκανε νωρίτερα το χριστουγεννιάτικο δώρο στα στρατεύματα της: είκοσι τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες, ενώ περιμένουν ακόμα ελικόπτερα F-35 και Sikorsky, για να μην αναφέρουμε τους δρόνους, τις τορπίλες και τους πυραύλους.

Βέλγιο: Οι δυσκολίες μιας «ηθικής» συνεταιριστικής τράπεζας

Αγανακτισμένες με την συμπεριφορά που επέδειξαν οι τράπεζες τις παραμονές της κρίσης του 2008, ορισμένες βελγικές οργανώσεις δραστηριοποιήθηκαν και δημιούργησαν ένα μη κερδοσκοπικό πιστωτικό ίδρυμα –για να διαπιστώσουν όμως στη συνέχεια ότι η ηθική, από μόνη της, δεν μπορεί να μεταρρυθμίσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ημερολόγιο

Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Social