Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp
Share on print
Share on email

Ποιο είναι το 99%;

τα 280.000 πιο πλούσια νοικοκυριά του κορυφαίου 1% της γαλλικής κοινωνίας (…) των οποίων η περιουσία αποτελείται κυρίως από τοποθετήσεις σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα και μετοχές επιχειρήσεων» (1).   [caption id="attachment_2262" align="aligncenter" width="640"] Από τις συγκεντρώσεις του κινήματος Occupy Wall Street (φωτ.: Ilias Bartolini / flickr).[/caption]   Αυτό άραγε σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι έχουν τόσα κοινά ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ανατρέψουν την καθεστηκυία τάξη; Όταν, αν και δεν είσαι δισεκατομμυριούχος, ανήκεις στην κατηγορία των προνομιούχων, είναι ανακουφιστικό να φαντάζεσαι ότι ανήκεις στην ίδια κοινωνική ομάδα με τους προλετάριους. Στο 99% όμως ανήκουν αδιακρίτως της γης οι κολασμένοι αλλά και ανώτερα μέσα στρώματα, αρκετά παχυλά, αποτελούμενα από γιατρούς, πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, στρατιωτικούς, διαφημιστές, ανώτερα στελέχη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς τους οποίους η κυριαρχία του 1% δεν θα άντεχε ούτε 48 ώρες. Η τοποθέτηση πλίνθων και κεράμων ατάκτως ερριμμένων στο ίδιο τσουβάλι του 99% θυμίζει κάπως τον θεμέλιο αμερικανικό μύθο που ισχυρίζεται ότι όλος ο κόσμος ανήκει στη μεσαία τάξη, στην οποία όλοι ή σχεδόν όλοι είναι ήδη πλούσιοι ή θα γίνουν σύντομα (2). Όμως, αν η ένωση είναι ισχύς, το ίδιο είναι και η συνοχή… Η Ιστορία μάς έχει μάθει ότι οι σημαντικές στιγμές της ομοψυχίας και της ενότητας δεν διαρκούν πολύ. Ο Φεβρουάριος του 1848, η τρίτη γαλλική επανάσταση, ο Λαμαρτίνος, αστοί και εργάτες που υπερασπίζονται μαζί τα οδοφράγματα, καταλήγουν λίγες εβδομάδες αργότερα στις δολοφονικές συγκρούσεις των «ημερών του Ιουνίου» που τους φέρνουν αντιμέτωπους (3). Είναι δύσκολο να χτίσεις μια συμμαχία, ακόμα κι αν είναι ανάμεσα σε δύο προοδευτικά κινήματα της ίδιας χώρας. Η επινόηση ενός κοινού σχεδίου, μιας πολιτικής δύναμης με μέλλον σε μια βάση τόσο γενικόλογη όσο «η ανθρωπότητα μείον την ολιγαρχία» στην καλύτερη περίπτωση μοιάζει με ουτοπία, στη χειρότερη βασίζεται στη θέληση να μην επιλέξεις, να μην έρθεις σε ρήξη. Και τελικά είναι σαν να μην κάνεις τίποτα παρά να επικεντρώνεσαι στα κοινώς αποδεκτά δικαιώματα, στην κακοποίηση των παιδιών και στα οδικά ατυχήματα. Για τα υπόλοιπα, το 99% είναι πολύ μεγάλος αριθμός.  

  1. Anne de Guigné, «Les mesures fiscales de Macron profiteront d’abord aux Français les plus riches», «Le Figaro», Παρίσι, 12 Ιουλίου 2017.
  2. Το 2003, το 19 % των Αμερικανών φορολογούμενων πίστευαν ότι ανήκουν στο 1%. Το 20% φανταζόταν ότι θα ανήκε σε αυτό σύντομα.
  3. Βλ. Dominique Pinsolle, «Entre soumission et rébellion», φάκελος «Que peuvent les classes moyennes ?», «Le Monde diplomatique», Μάιος 2012.
]]>

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Πρόσφατα άρθρα

Είναι ακόμα ωραίο να ζεις στη Σουηδία;

Έχοντας περάσει από το 5,7% στο 20,5% των ψήφων μέσα σε δώδεκα χρόνια, το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (ΣΔ) κατέχει πλέον προνομιακή θέση στο Κοινοβούλιο και στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό της Δεξιάς. Η επιθετική άνοδός του μπορεί να προκαλεί έκπληξη σε μια χώρα συνώνυμη της σοσιαλδημοκρατίας. Παραδόξως όμως, εξηγείται από την ανάμνηση μιας ελάχιστα γνωστής πτυχής του σουηδικού κράτους πρόνοιας.

Οι γυναίκες του Ιράν άναψαν το φυτίλι της κοινωνικής αγανάκτησης

Η εξέγερση που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί δεν περιορίζεται στα αιτήματα της κατάργησης της λαομίσητης Αστυνομίας Ηθών και της άρσης της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας. Και μπορεί μεν η κυβέρνηση να προσπαθεί να κατευνάσει το πλήθος εξετάζοντας τα συγκεκριμένα θέματα, τα θεμέλια του καθεστώτος, όμως, βάλλονται πανταχόθεν, ενώ διαφορετικές κατηγορίες του πληθυσμού ενώνονται στο όνομα μιας γενικευμένης αγανάκτησης.

Ηνωμένο Βασίλειο: Το παρατεταμένο «καλοκαίρι της δυσαρέσκειας»

Μποϊκοτάζ των λογαριασμών ενέργειας, απεργία των ναυτεργατών και των ταχυδρομικών υπαλλήλων, απεργία στα εργοστάσια, στους σιδηροδρόμους και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας: στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις έχουν επανέλθει και δεν σταματούν να εντείνονται, ενώ η χώρα βυθίζεται σε οικονομικοπολιτική κρίση.

Κατάρ, η σταγόνα που ξεχείλισε το Κύπελλο

Οι ευρείες επικρίσεις για τη διοργάνωση του Μουντιάλ στο Κατάρ προέκυψαν τώρα τελευταία, για την «τιμή των όπλων»: οι θάνατοι ξένων εργατών, η καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και η περιφρόνηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καταγγέλλονταν επί πολλά χρόνια χωρίς ανταπόκριση. Επιπλέον, τα ίδια συμβαίνουν σε όλες τις μοναρχίες του Κόλπου –όσο όμως κρατούν οι επικερδείς συνεργασίες με τη Δύση, τίποτα δεν ακούγεται…

Οι νονοί του παγκόσμιου ποδοσφαίρου: Έρευνα για τη FIFA

Όσα αποκαλύφθηκαν για τη διαφθορά στη FIFA τα τελευταία χρόνια ξεδίπλωσαν έναν αυταρχικό και διεφθαρμένο οργανισμό. Όσο όμως κι αν κάποιοι δείχνουν να πέφτουν από τα σύννεφα, τα σημάδια ήταν εκεί από πολύ νωρίς. Επιστροφή μέσα από το αρχείο μας στο 2010 και το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής όταν τα σκάνδαλα έχουν ήδη αρχίσει να συσσωρεύονται.

Ημερολόγιο

Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Social