Το χαμόγελο του μαχητή

Από τις 4 Δεκεμβρίου 2016, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του προοδευτικού φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) είναι κλεισμένος στην φυλακή υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης. Σφοδρός πολέμιος της αυταρχικής και καταπιεστικής πολιτικής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεμιρτάς, νομικός εξειδικευμένος στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεχίζει τη μάχη μέσα από την λογοτεχνία.

Μετά το Πριν το ξημέρωμα (Εκδόσεις Πατάκη, 2018, στα ελληνικά), αφιερωμένο σε «όλες τις δολοφονημένες γυναίκες, σε όλες τις γυναίκες θύματα της βίας», το επόμενο βιβλίο του, με τίτλο Devran (Θα γυρίσει ο τροχός, στα γαλλικά), που εκδόθηκε πέρσι τον Απρίλιο σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία στην χώρα του, πουλώντας 200.000 αντίτυπα.

Στις 14 νουβέλες του, ο Ντεμιρτάς προτείνει στον αναγνώστη διηγήσεις όπου η πολιτική και η ηθική δεν βρίσκονται ποτέ μακριά. Στη μία είναι ένας πλούσιος δικηγόρος που όταν χάνεται στο χιόνι -βασικό ντεκόρ της κουρδικής λογοτεχνίας- έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του ως εισαγγελέας και με τις άδικες καταδίκες των οποίων υπήρξε αρχιτέκτονας. Στην άλλη, μια οικογένεια εποχικών εργατών προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει τις κακουχίες του χειμώνα, στον νότο της χώρας, με μόνη της ελπίδα τον ερχομό του καλοκαιριού όταν θα μπορέσει να μαζέψει φρούτα. Σε μια επόμενη, ένα χωριό που δεν έχει τα μέσα να εμποδίσει μια εξορυκτική επιχείρηση από το να καταστρέψει το περιβάλλον. Φτώχεια, μιζέρια, ανεργία, απελπισία, βιαιότητα των πελατειακών σχέσεων με το κράτος, ο Ντεμιρτάς διηγείται με αφοπλιστική απλότητα το πόσο άσχημα ζουν πολλοί συμπολίτες του, κάτοικοι μιας χώρας που θέλει να ανήκει στις αναδυόμενες δυνάμεις.

Οι πιο γενναίοι από τους ήρωές του είναι συχνά γυναίκες ή πολύ νέοι άνθρωποι. Μας συγκινεί η συνδικαλίστρια που δεν υποκύπτει μπροστά στους επικεφαλής της επιχείρησης ή η απέλπιδα πράξη του νεαρού που αποφασίζει να τιμωρήσει τους δικούς του για τον εγωισμό τους και την φιλοχρηματία τους. Χαμογελάμε επίσης -καθώς οι αφηγήσεις είναι γεμάτες χιούμορ- με την μεταμέλεια ενός κλέφτη που ανακαλύπτει στους αγωνιστές της αριστεράς μια γενναιόδωρη στάση ζωής και καταλήγει να πει «δεν ξέρω ακόμα τι είναι ακριβώς η επανάσταση αλλά φαίνεται καλή».

Η διήγηση είναι επίσης σπαρμένη με αλληγορίες στην προσπάθεια του συγγραφέα να υπερβεί την λογοκρισία. Ενός συγγραφέα που με μεγάλο ταλέντο μας διηγείται το αυθαίρετο που βασιλεύει στη χώρα του.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail
Authors:

Συντάκτης της «Le Monde diplomatique».