Η τέχνη του ανόητου πολέμου

το edito του Serge Halimi

Σε έναν πλανήτη που εκτροχιάζεται, δεν είναι περίεργο ότι σε πολλά κράτη του κόσμου αναδεικνύονται ηγετικές προσωπικότητες από διαφορετικά στρατόπεδα, αλλά συγγενείς μεταξύ τους, καθώς τα κοινά τους χαρακτηριστικά είναι η πυγμή, ο θυμός και η πολεμόχαρη διάθεση. Η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων προκάλεσε έκπληξη. Στις 17 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε φανερή την προτίμησή του για έναν από τους υποψήφιους των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, τον νεοϋορκέζο πολυεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο έξυπνο και ταλαντούχο», τον ανέδειξε ως το «μεγάλο φαβορί της προεδρικής κούρσας».

Συνέχεια του άρθρου

Σελίδες στον Κόσμο, της Τιτίκας Δημητρούλια

pages

Τελεία gr, το περιεχόμενο της ελληνικής έκδοσης

dot_gr

Ευρώπη

Η «ευρωπαϊκή αντίληψη» για τον έλεγχο της μετανάστευσης

γράφουν οι Alain Morice και Claire Rodier

Με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα να «καίει» σήμερα, η Γηραιά Ήπειρος ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσει μια πολιτική που μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά της είναι ελάχιστα: την ανέγερση «προστατευτικών τειχών» που μετατοπίζουν τα σύνορα εκτός Ε.Ε. προς τον Νότο και την Ανατολή, με το κόστος σε ανθρώπινες ζωές να αυξάνεται. Το κείμενο αρχείου που αναδημοσιεύουμε σήμερα ερμηνεύει, εν μέρει, και τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία σήμερα, ως συνέχεια της ίδιας πολιτικής, η οποία θεσπίστηκε το 2008.

Οικονομία

Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση

γράφει ο Jean Gadrey

Ακόμα κι αν η οικονομική μεγέθυνση επέστρεφε στις ανεπτυγμένες χώρες, θα εμπόδιζε την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Αξίζει, συνεπώς, να διερευνηθούν κι άλλοι δρόμοι, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα προς την πρόοδο. Υπάρχουν περισσότεροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εξηγηθεί «η σταθερά πτωτική τάση του ρυθμού της οικονομικής μεγέθυνσης» που παρατηρείται εδώ και αρκετές δεκαετίες στις πλούσιες χώρες και, πιο πρόσφατα, στις αναπτυσσόμενες.

Όλες οι ξένες εκδόσεις της Le Monde diplomatique

foreign

Βόρεια Αφρική

Προς νέα επέμβαση στη Λιβύη;

γράφει ο Patrick Haimzadeh

Μετά από τη συμφωνία μεταξύ δύο ανταγωνιστικών Κοινοβουλίων, η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανοίγει το δρόμο για στρατιωτική δράση της Δύσης στη Λιβύη. Έχοντας στόχο τις δυνάμεις της Οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, μια νέα παρέμβαση ξένων δυνάμεων πιθανόν να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τη βία μεταξύ των αντίπαλων φατριών και να οδηγήσει σε αποτυχία τον εύθραυστο διάλογο μεταξύ των Λιβύων.

Σπορ

Ο αθλητισμός, η νέα βιτρίνα του Κοσόβου

γράφει ο Florian Gautier

Από τότε που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, το 2008, το Κόσοβο προσπαθεί να αποδείξει τη βιωσιμότητά του και να κερδίσει αναγνώριση. Όμως ο θύλακας αυτός, casino bonus που τον στραγγαλίζει η διαφθορά και επιβιώνει χάρη στην ξένη βοήθεια, δυσκολεύεται να αποκτήσει πλήρη διεθνή αναγνώριση. Κύριο όπλο του σε αυτή την προσπάθεια είναι ο αθλητισμός.

Συνέντευξη του Jean Gadrey στο ARTE