Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp
Share on print
Share on email

Η αποτύπωση της μεταβαλλόμενης πραγματικότητας

Ο «Άτλας των Διεθνών Σχέσεων» αποτελεί ένα βιβλίο-οδηγό για όσους φιλοδοξούν να κατακτήσουν μια ευρύτερη και βαθύτερη κατανόηση των όσων συμβαίνουν στη γειτονιά μας και επηρεάζουν σε καθοριστικό βαθμό τη μοίρα μας. Ανασχηματίζει ψηφίδα ψηφίδα το μωσαϊκό του κόσμου και μας βοηθάει να συντάξουμε τον κατάλογο των δυνάμεων που τον καθορίζουν σήμερα. Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον απαραίτητο αναστοχασμό μας πάνω στις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ανακατατάξεις που παρατηρούνται σήμερα.

Pascale Boniface, «Άτλας Διεθνών Σχέσεων» (επιστημονική επιμέλεια Σωτήρης Ντάλης), εκδόσεις Πεδίο.

Το 2001 κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, ο πρώτος «Άτλας Διεθνών Σχέσεων» του Pascale Boniface με πρόλογο του πρέσβη Βύρωνος Θεοδωρόπουλου.

Ο αναστοχασμός του κορυφαίου διπλωμάτη είναι και σήμερα εξαιρετικά χρήσιμος: «Η φράση “Γεωγραφικός Άτλας” φέρνει στο μυαλό μια σειρά χρωματιστών αποτυπώσεων που μας δείχνουν μια ήπειρο, μια χώρα, μια περιοχή με τα βουνά, τα πο­τάμια, τις λίμνες και τις θάλασσες της. Πολύ χρήσιμη ασφαλώς αυτή η πληροφόρηση. Δεν παύει όμως να είναι στατική. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε, αφού η φυσική γεωγραφία είναι μια πραγματικότητα δεδομένη που δεν αλλάζει ή τουλάχιστον αλλάζει με ρυθμό χιλιετιών. Όταν όμως ο Άτλας θέλει να αποδώσει την πολιτική γεωγραφία, το καλύτερο που κάνει συνήθως είναι να παρουσιάζει τις γραμμές των εδαφικών συνόρων και να χρωματίζει ομοιόμορφα το έδαφος του κάθε κράτους. Πράγμα που επίσης αποτελεί μια στατική μόνο παρουσίαση, αφού τα κρατικά σύνορα δεν αλλάζουν πολύ συχνά μέσα στην ιστορία».

Όποιος όμως πάρει στα χέρια του τούτο το βιβλίο, τον «Άτλαντα Διεθνών Σχέσεων», θα ανακαλύψει τρία στοιχεία ασυνήθιστα στους γεωγραφικούς χάρτες. Θα δει πρώτα από όλα πως η παρουσίαση των διάφορων περιοχών γίνεται, ανάλογα με το θέμα, με τρεις τουλάχιστον διαφορετικές προβολές: την κλασική και τρέχουσα του Μερκάτορα, την προβολή Μπερτέν που αποφεύγει τις παραμορφώσεις στις γωνίες και στις επιφάνειες και τέλος την πολιτική προβολή. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπει στο μελετητή να προσεγγίσει πληρέστερα την πραγματικότητα της γήινης σφαίρας, μια πραγματικότητα που δύσκολα αποδίδεται στις δυο διαστάσεις της σελίδας ενός άτλαντα.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι πως οι 100 χάρτες είναι γεμάτοι από βέλη που σχηματίζουν τόξα, από γραμμές που συνδέουν κύκλους, από επιφάνειες που επικαλύπτονται, από χρωματικές αποχρώσεις. Όλα αυτά δίνουν με την πρώτη ματιά μια εντύπωση κίνησης, δείχνουν πως αυτό που παρατηρούμε δεν είναι μια στατική εικόνα ενός μεγάλου ή μικρού τμήματος της Γης, αλλά πως είναι κάτι δυναμικό, πως πρόκειται για χώρους όπου κινούνται άνθρωποι, λαοί και ιδέες.

Τέλος, με τη θεματική του διάρθρωση πηγαίνει πέρα από την απλή παρουσίαση της γεωγραφίας των κρατών. Δίνει τις πολλαπλές όψεις της σημερινής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας και δείχνει τις δυνάμεις που επε­νεργούν παγκόσμια, από τις δομές της ισχύος (πυρηνικής ή άλλης) μέχρι τα κοινωνικά προβλήματα της μετανάστευσης ή των ναρκωτικών.

Οι εκδόσεις Πεδίο προχώρησαν στην έκδοση του νέου εμπλουτισμένου «Άτλαντα Διεθνών Σχέσεων» του Pascal Boniface. Είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει ένα απαραίτητο εργαλείο για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των τμημάτων που θεραπεύουν τα γνωστικά αντικείμενα των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς πολιτικής και οικονομίας, της διεθνούς οργάνωσης, της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αλλά και για τους αναγνώστες εκείνους που τους ενδιαφέρει μια διαφορετική και ουσιαστική προσέγγιση των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς πολιτικής προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη θέση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο. Ο «Άτλας των Διεθνών Σχέσεων» αποτελεί ένα βιβλίο-οδηγό για όσους φιλοδοξούν να κατακτήσουν μια ευρύτερη και βαθύτερη κατανόηση των όσων συμβαίνουν στη γειτονιά μας και επηρεάζουν σε καθοριστικό βαθμό τη μοίρα μας. Ανασχηματίζει ψηφίδα ψηφίδα το μωσαϊκό του κόσμου και μας βοηθάει να συντάξουμε τον κατάλογο των δυνάμεων που τον καθορίζουν σήμερα. Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον απαραίτητο αναστοχασμό μας πάνω στις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ανακατατάξεις που παρατηρούνται σήμερα. Πρόκειται για μια «πολιτική εγκυκλοπαίδεια» του κόσμου στη σύγχρονη εποχή.

Ο Pascal Boniface είναι Γάλλος πολιτικός επιστήμονας της γεωπολιτικής, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Institut de relations internationales et stratégiques – IRIS). Έχει γράψει περισσότερα από 70 βιβλία για γεωπολιτικά θέματα, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί ανά τον κόσμο. Για θέματα της επικαιρότητας βρείτε τις αναλύσεις του στο κανάλι του στο YouTube.

Ο «Άτλας Διεθνών Σχέσεων» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πεδίο, με επιστημονική επιμέλεια του αν. καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρη Ντάλη που έγραψε την εισαγωγή και το επίμετρο της έκδοσης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Πρόσφατα άρθρα

Ιαπωνία: Η «μεγάλη φυγή» από τον δημόσιο τομέα

Απέχοντας παρασάγγας από την κοινότοπη εικόνα του δημοσίου υπαλλήλου που ζει μακριά από τις αντιξοότητες της ζωής, οι ανώτεροι υπάλληλοι του ιαπωνικού κράτους εργάζονται κάτω από εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, πραγματοποιώντας έως και τριακόσιες ώρες υπερωριών ανά μήνα. Οι εργατικοί νόμοι της χώρας –ήδη ελάχιστα προστατευτικοί– δεν έχουν εφαρμογή στην ιδιαίτερη αυτή ομάδα εργαζομένων. Όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στα υπουργεία, προκαλώντας μια πρωτοφανή κρίση.

Τείχη από άμμο φράζουν τα περάσματα της Σαχάρας

Η κατασκευή ενός τείχους ή ενός φράχτη για την προστασία των συνόρων είναι πλέον ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρακτική έχει εξαπλωθεί και στην αφρικανική ήπειρο, με στόχο την παρεμπόδιση των μεταναστευτικών ροών. Με διακριτικότητα, από το Μαρόκο και την Αλγερία έως τον Νίγηρα, οι κυβερνήσεις υψώνουν τείχη από άμμο, φυλασσόμενα από πλήθος αστυνομικών και στρατιωτών και επιτηρούμενα από κάμερες.

Μακρόν δεσμώτης

Μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές, ο Εμμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να πείσει ότι η αντιπροσωπευτικότερη Εθνοσυνέλευση που εκλέχθηκε αποτελεί πρόβλημα γιατί τον εμποδίζει να κυβερνήσει. Όμως στην πραγματικότητα το μόνο πρόβλημα είναι η άνοδος της ακροδεξιάς.

ΔΝΤ: Τα τρία πιο μισητά γράμματα στον κόσμο

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τους κανόνες του να μοιάζουν να μεταβάλλονται ανάλογα με τις πολιτικές στοχεύσεις: δρακόντεια λιτότητα για κάποιους, γενναιοδωρία χωρίς όρια για άλλους. Ας επιχειρήσουμε μια κατάδυση στην καρδιά ενός παγκόσμιου θεσμού.

Ημερολόγιο

Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Social