Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on whatsapp
Share on print
Share on email

Πόσο μακριά θα φτάσει ο πόλεμος;

Η αντιπαράθεση οξύνεται επικίνδυνα, χωρίς ορατό τέλος. Και οι επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία κατέληξαν να πλήττουν λιγότερο τη Ρωσία και περισσότερο τους πολίτες της Ε.Ε., εξαιτίας της απερισκεψίας των ηγετών της.

Έξι μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να προσαρτήσει μέρος του εδάφους που κατέχει. Από την πλευρά τους, οι δυτικές χώρες προμηθεύουν την αμυνόμενη χώρα με όλο και πιο εξελιγμένα όπλα και ταυτόχρονα στέλνουν εκεί ομάδες «στρατιωτικών συμβούλων». Η Μόσχα δεν θέλει πλέον να υποτάξει την Ουκρανία, αλλά να την διαλύσει. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει πλέον να περιορίσει τη Ρωσία, αλλά να την νικήσει. Τίποτα δεν φαίνεται να ανακόπτει τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού, όπου κάθε πλευρά, όλο και περισσότερο κυριαρχούμενη από υποστηρικτές του πολέμου, πιστεύει ότι έχει ελευθερία κινήσεων επειδή στοιχηματίζει ότι ο αντίπαλός της, ακόμη και αν στριμωχτεί, δεν θα διαπράξει ποτέ κάτι ανεπανόρθωτο προκειμένου να απεγκλωβιστεί. Κάτι τέτοια σφάλματα πρόβλεψης είναι που γεμίζουν τα νεκροταφεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα τον βοηθήσουν να ανακτήσει στρατιωτικά το έδαφος που κατέκτησε ο εχθρός. Του έχουν αναθέσει τον καθορισμό των επιχειρήσεων και την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των επιχειρήσεων που προορίζονται να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη. Αν, όπως βάσιμα φοβόμαστε, η Ρωσία προσαρτήσει αυτό το φθινόπωρο όλο ή μέρος του Ντονμπάς, ή τις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια λίγο νοτιότερα, θα βοηθήσει τότε η Δύση το Κίεβο να τις ανακαταλάβει; Παίρνοντας έτσι το ρίσκο μιας ακόμη πιο άμεσης και επικίνδυνης αντιπαράθεσης με τη Μόσχα, η οποία είναι πιθανό να εφαρμόσει σε αυτά τα εδάφη την πυρηνική προστασία που επιφυλάσσει για τα δικά της1;

Το ζήτημα των κυρώσεων πρέπει να προσεγγιστεί με τον ίδιο ρεαλισμό, διότι ούτε και εδώ πρόκειται για ζήτημα πόζας. Τα κράτη που ήθελαν να «τιμωρήσουν τη Ρωσία» αναμφίβολα το πέτυχαν (δεν μπορεί πλέον να αποκτήσει ανταλλακτικά και ευαίσθητες τεχνολογίες), αλλά χωρίς να πλησιάσουν –και μάλιστα κατά πολύ!– τους στόχους που είχαν θέσει πριν από έξι μήνες. Την 1η Μαρτίου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ καυχιόταν: «Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας. (…) Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακαλύπτει την ισχύ της». Δυστυχώς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δεν είναι άντρο αντιδυτικών δυνάμεων, μόλις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη», ενώ «οι επιπτώσεις του πολέμου στις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες ήταν πιο αρνητικές από τις αναμενόμενες»2. Αν και μειωμένες, οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας αποφέρουν περισσότερα κέρδη στη Μόσχα λόγω της εκτίναξης των τιμών. Επομένως, η χρηματοδότηση της «ρωσικής πολεμικής μηχανής» δεν έχει επηρεαστεί, σε αντίθεση με την αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων, χτυπημένη από την απερίσκεπτη απόφαση των ηγετών τους. Έτσι, η κοινή ενεργειακή πολιτική, της οποίας οι κυρώσεις υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν το επιστέγασμα, καταλήγει σε πρωτοφανή καταστροφή. Ιδιαίτερα για τις λαϊκές τάξεις, των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα είναι ήδη μόλις και μετά βίας πάνω από το όριο επιβίωσης.

Δικαίως αγανακτούμε επειδή οι αποφάσεις που οδήγησαν σε πόλεμο και δυστυχία ελήφθησαν στη Μόσχα από έναν μόνο –ή σχεδόν μόνο– άνθρωπο. Είναι όμως αυτή τη στιγμή η κατάσταση τόσο διαφορετική αλλού; Και για πόσο καιρό ακόμα;


  1. Βλ..John J. Mearsheimer, «Playing with fire in Ukraine. The underappreciated risks of catastrophic escalation», «Foreign Affairs», Νέα Υόρκη, 17 Αυγούστου 2022.
  2. «World Economic Outlook», Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ουάσινγκτον, Ιούλιος 2022, www.imf.org.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Πρόσφατα άρθρα

Κατάρ, η σταγόνα που ξεχείλισε το Κύπελλο

Οι ευρείες επικρίσεις για τη διοργάνωση του Μουντιάλ στο Κατάρ προέκυψαν τώρα τελευταία, για την «τιμή των όπλων»: οι θάνατοι ξένων εργατών, η καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και η περιφρόνηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καταγγέλλονταν επί πολλά χρόνια χωρίς ανταπόκριση. Επιπλέον, τα ίδια συμβαίνουν σε όλες τις μοναρχίες του Κόλπου –όσο όμως κρατούν οι επικερδείς συνεργασίες με τη Δύση, τίποτα δεν ακούγεται…

Οι νονοί του παγκόσμιου ποδοσφαίρου: Έρευνα για τη FIFA

Όσα αποκαλύφθηκαν για τη διαφθορά στη FIFA τα τελευταία χρόνια ξεδίπλωσαν έναν αυταρχικό και διεφθαρμένο οργανισμό. Όσο όμως κι αν κάποιοι δείχνουν να πέφτουν από τα σύννεφα, τα σημάδια ήταν εκεί από πολύ νωρίς. Επιστροφή μέσα από το αρχείο μας στο 2010 και το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής όταν τα σκάνδαλα έχουν ήδη αρχίσει να συσσωρεύονται.

Ζαπορίζια: Η πυρηνική ενέργεια στο επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς πέριξ του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια αναβίωσαν το φάντασμα μιας πυρηνικής καταστροφής και οδήγησαν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να καταγγείλει μια «αφόρητη» κατάσταση. Στο τελευταίο βιβλίο του, ο δημοσιογράφος Μαρκ Αντεουέλντ δείχνει γιατί η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει σε αυτή τη σύγκρουση ένα διακύβευμα τόσο ενεργειακό όσο και στρατηγικό.

Πυρηνικός ανταγωνισμός στη Μέση Ανατολή

Παρά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Πεισμένες ότι η Ισλαμική Δημοκρατία προσπαθεί να αποκτήσει ατομική βόμβα, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, αναπτύσσουν τα δικά τους πυρηνικά προγράμματα, χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα επεκταθούν και στο στρατιωτικό πεδίο.

Διαμάχη για το μετρό του Βελιγραδίου

Συνεπής στα παιχνίδια ισορροπιών που εφαρμόζει όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο προσφάτως επανεκλεγείς Σέρβος προέδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάνει το ίδιο και στο επιχειρηματικό πεδίο. Έτσι, το έργο της κατασκευής του μετρό στο Βελιγράδι μοιράστηκε σε γαλλικές και κινεζικές εταιρείες, με αλλαγμένο όμως τον σχεδιασμό των δύο γραμμών του ώστε να εξυπηρετεί το φαραωνικό έργο του Belgrade Waterfront (υπό κατασκευή με κεφάλαια από τα Εμιράτα), αλλά όχι και τις ανάγκες μετακίνησης της πλειοψηφίας των κατοίκων της σερβικής πρωτεύουσας.

Ημερολόγιο

Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Social